Positief

De bestuurscrisis inclusief vermeend racisme bij Ajax. Een Duitse scheidsrechter die enkele uren voor de Bundesligawedstrijd 1.FC Köln- FSV Mainz 05 zijn polsen doorsnijdt. Een afgelasting wegens te dichte mist halverwege Excelsior tegen AZ. Allemaal negatieve incidenten die je het plezier in voetbal zouden kunnen ontnemen.

Gelukkig gebeuren er ook genoeg positieve dingen op en rond de voetbalvelden. Een lichtend voorbeeld hiervan is het frivole, attractieve en goede spel van Feyenoord tegen Vitesse. Waar de ploeg van Ronald Koeman het vandaan haalt, is me een raadsel.  Maar een ding is zeker, het weekend ‘rust’ wegens interlandvoetbal heeft het zijn elftal bijzonder goed gedaan.

Na de 0-1 thuis tegen NEC en het 6-0 verlies bij Groningen begon het bij Feyenoord weer een beetje op vorig seizoen te lijken. Een seizoen waarin amper nog iemand opkeek van slechte resultaten voor de stadionclub. Mede daarom is het des te verrassender dat de ploeg van Koeman het hoog gerangschikte Vitesse compleet wegspeelde in het eigen Gelredome.

Met de uitblinkende Karim El Ahmadi als vormgever op het middenveld combineerde Feyenoord er lustig op los en wist het bijzonder gemakkelijk de spitsen te bereiken. Zo liet John Guidetti eindelijk zien wat meer te kunnen dan stoer doen in het strafschopgebied en penalty’s benutten. Ook opvallend was het spel van Sekou Cisse, die in twee jaar tijd bij Feyenoord nog geen goede wedstrijd heeft gespeeld, maar tegen Vitesse zowaar dreigend was en nog een goaltje mee pikte ook.

Nou is dit natuurlijk niet de eerste goede wedstrijd van Feyenoord dit seizoen. Ook uit bij AZ en Ajax liet Feyenoord zien goed te kunnen voetballen. Het verschil dit keer was dat het nu wel de drie punten mee naar Rotterdam nam.

Toch zou je kunnen zeggen dat niet het goede spel van Feyenoord, maar het slappe spel van Vitesse ten grondslag lag aan de 0-4 in Arnhem. Het elftal van trainer Van den Brom opereerde als los zand, verloor ieder duel en dekte Feyenoorders stelselmatig op minimaal drie meter afstand. Het is maar net waar je de nadruk op wilt leggen. Gezien alle negatieve ‘voetbal’ berichten van afgelopen weekend, houd ik het deze week op het goede voetbal van Feyenoord.