Middagje NAC

De teksten op de spandoeken logen er niet om in het Rat Verlegh stadion voorafgaand aan de wedstrijd tegen koploper AZ. “Deel BN De Stem lezers crimineel”, “BN De Stemmingmaker” en “Volgens ‘onze’ krant zitten hier alleen drugsgebruikers aan de kant“ stond er te lezen op gele stukken textiel die waren opgehangen voor de tribunes.

De sfeer op de tribune ademde ook een vreemd soort onbehagen in het normaal zo gezellige NAC-stadion. De onvrede onder de NAC- supporters had echter niets te maken met het spelpeil van hun favoriete club, of omdat ze op zondagmiddag moesten spelen, in plaats van op hun favoriete avondje NAC. Zelfs de trainer hoefde niet weg van een deel van de supporters.

De reden dat de ambiance koeler was dan normaal, was een artikel in de regionale krant BN De Stem. Deze had het gewaagd een artikel te publiceren onder de kop: ‘NAC-hooligans actief op de drugsmarkt’.
Nou kan ik de verontwaardiging van zowel NAC als zijn supporters zeker begrijpen, zonder verder in te gaan op de inhoud van het stuk. Want ongetwijfeld zullen er drugshandelaren zitten op de tribunes in Breda, net zoals er klaar-overmoeders, treinconducteurs en HR-adviseurs zitten.

De suggestieve kop boven het krantenartikel kwetste namelijk ruim 99% van de NAC-supporters die zich niet met criminaliteit bezighoudt. Want hoe zou jij het vinden als seizoenkaarthouder om op een dergelijke wijze in verband te worden gebracht met drugscriminaliteit? Dat de belediging ook nog eens van de ‘eigen’ regionale krant afkwam hakte er dubbel in.

De eerste twintig minuten was het dan ook akelig stil in het waterkoude stadion, alleen het groepje AZ-fans liet van zich horen. Het had daar ook alle reden toe aangezien de Alkmaarders vele malen sterker waren dan NAC. De 1-0 voor de thuisploeg van de lepe Anthony Lurling kwam na een half uur spelen dan ook uit de lucht vallen.

De goal bracht gelukkig de sfeer terug op de tribunes, ondanks dat AZ nog voor de rust gelijkmaakte. Dat NAC na een spannende tweede helft in de negentigste minuut de 2-1 scoorde, maakte veel goed. Zowel de spelers op het veld als de supporters waren door het dolle heen na de enigszins gelukkig behaalde zege. Een mooier kerstcadeau konden de NAC-fans zich niet wensen in deze laatste wedstrijd van het jaar.